Naša priča
OPG Šimunjak s vama je od 2013. godine. Naš pčelinjak smješten je u netaknutoj prirodi Hrvatskog zagorja. Od početka smo odlučili da se nećemo voditi količinom proizvedenog meda, već da nam je na prvom mjestu njegova kvaliteta. Zbog toga trenutno ne radimo s više od 20 do 30 pčelinjih zajednica (košnica) kako bi se našim pčelama mogli maksimalno posvetiti.
U našim proizvodima nema ničega što nije poteklo iz same prirode. Uvijek nam je drago vidjeti zadovoljne kupce koji se vraćaju po još proizvoda – to nas motivira da budemo još bolji i kvalitetniji. Našu kvalitetu prepoznala je i struka te su naši medovi osvajali mnoge zlatne medalje, a neke od diploma možete vidjeti u nastavku.
Sine moj, jedi med, dobar je za tebe. – kralj Salomon
Od kada je pčela i cvijeća postoji med, a ljudima nije puno trebalo da shvate da je ta zlatna slatka i ljepljiva tekućina odlična hrana. Postoje različite vrste meda ovisno o cvijeću oko kojeg lete marljive pčelice, ali sastav bagremova, livadnog ili kestenovog meda uvijek je isti.
Jedna žličica meda sadrži samo 64 kalorije, a istovremeno donosi iznimno visoke energetske vrijednosti. Med ne sadrži ni masti ni kolesterol, a bogat je i vitaminima A, D, C, E, i K. Jednostavno rečeno – ako svaki dan jedete med, bit ćete zdraviji. Med se jedino ne preporučuje bebama do godine dana jer bi mogao prouzročiti pojavu alergija. I za to nisu krive pčelice već onečišćenje koje stvaramo mi ljudi i koje se “uvuče” u pelud.
Med je divan, gust i slatkasti doživljaj za nepce. Ljudima alergičnima na pelud upravo med može biti od velike pomoći. Naime, med djeluje poput prirodnog cjepiva jer sadrži male količine peludi (koje tijelo doživljava kao otrov). Kako bi se tijelo na vrijeme pripremilo na alergije, med bi trebalo početi koristiti već tijekom zime – točnije, trebali bismo tijelu dati dovoljno vremena da izgradi obrambeni mehanizam. Osobama alergičnim na pelud preporučuje se koristiti med s područja na kojem živite, jer ste i alergični na pelud područja na kojem živite. Zamislite, med bi Vam mogao pomoći da cijelo proljeće normalno dišete i preživite ga bez dosadnog puhanja nosa i crvenih očiju.
Med je iznimno ljekovita namirnica koja se pojačano koristi u hladnom dijelu godine. No, uz nju se često vežu brojne zablude. Zbog pojave patvorenog meda na tržištu mnoge zanima kako prepoznati pravi od onog lažnog. Istina glasi da to nije baš najjednostavnije. Kako bi vam pomogli snaći se u mnoštvu informacija, kao i da bismo vas informirali o mnogim krivim zabludama o medu upućujemo na tekst „Istine i zablude o medu“ autorice dr. sc. Gordane Hegić objavljen u časopisu Hrvatska pčela 2020. godine.